Què és elBulli1846

Un museu per a reflexionar sobre el coneixement, la innovació i la història d’elBulli.

elBulli1846 és el primer restaurant del món convertit en museu. Un espai únic creat i pensat per a salvaguardar el llegat de elBulli, promoure l’actitud innovadora i generar contingut de qualitat per a l’educació i l’autoaprenentatge de la restauració gastronòmica.

Des de la mítica Cala Montjoi (Roses, Costa Brava), elBulli1846 obre les seves portes en un espai de prop de quatre mil metres quadrats (2500 m² exteriors i 1300 m² a l’interior) per a iniciar un recorregut de més de dues hores que indueix a reflexionar sobre la gastronomia i la innovació, retre homenatge a tots els Bullinianos, explicar la història de elBulli com a empresa, així com tots els projectes que abasta elBullifoundation entre els quals es troba la Bullipedia i elBulliDNA.

elBulli1846 estarà obert al públic, com a museu la meitat de l’any, i la resta de la temporada es transformarà en elBulliDNA i es dedicarà a investigar, experimentar i fer difusió dels continguts desenvolupats a través de les convocatòries i altres projectes que comptaran amb la participació d’equips multidisciplinaris.

L'exposició

Al llarg de seixanta-nou instal·lacions el museu posa a la disposició del visitant tots els recursos per a entendre perquè elBulli va ser elBulli. A més explica, amb diversos dels projectes que lidera la fundació, perquè elBulli continua estant viu i com, més enllà del passat, mira cap al futur per a continuar fent història.

El museu elBulli1846 es compon de quatre espais diferenciats:

L’espai exterior

El museu proposa un itinerari al llarg de diverses instal·lacions a l’aire lliure en les quals es comparteixen multitud de reflexions entorn de la cuina i a la innovació, es ret homenatge als Bullinianos que van fer possible la història de elBulli, es presenta la Metodologia Sapiens, una metodologia pròpia desenvolupada per a comprendre (connectant el coneixement amb una visió holística) i que es plasma amb la primera enciclopèdia de la restauració gastronòmica a Occident, la Bullipedia, amb més de 25 llibres publicats de 500 pàgines que formaran una col·lecció transversal de 50 volums que permeten una comprensió holística de la restauració gastronòmica.

El recorregut també inclou una panoràmica del procés creatiu i d’innovació de elBulli, que és aplicable a qualsevol empresa. També una particular visió dels primers moments de la història de la cuina, així com una instal·lació per a comprendre l’experiència gastronòmica i tots els elements que intervenen en el procés.

Així, a partir de preguntes com què és cuinar? o com va començar la cuina?, què és crear? o què és innovar?, Ferran Adrià convida als visitants de elBulli1846, a iniciar un viatge per tots els temps (des del paleolític fins als nostres dies) per a saber com i quan va començar tot i oferir el camí a una reflexió personal a través del qüestionament continu del statu quo.

L’edifici històric

En aquest espai, el visitant accedirà a l’edifici històric que va albergar elBullirestaurante durant 50 anys i que s’ha conservat íntegrament.

Coneixerà el cas de elBulli com a empresa a través de la seva història, la seva evolució i el seu llegat. I entendrà l’impacte que ha tingut a nivell mundial per com es va aplicar la sistematització de la innovació a través del llenguatge de la cuina i de l’exploració dels límits de l’experiència gastronòmica.

Completament lligada a l’experiència viscuda en l’exterior i als plantejaments teòrics a través de totes les instal·lacions expositives, aquesta segona part de l’exposició es converteix en una aplicació pràctica del mètode bulliniano. Entrar en el menjador i la cuina que van canviar la manera de concebre la gastronomia és el següent pas.

Cadascuna de les etapes al llarg d’aquest passeig servirà per a imaginar com va poder ser accedir al restaurant més reconegut en el món sencer.

Les relacions interdisciplinàries

Què va aprendre elBulli d’altres disciplines? En aquest espai es ret homenatge a les relacions interdisciplinàries que van enriquir i van retroalimentar la capacitat innovadora de elBulli al llarg de la seva trajectòria: periodistes, fotògrafs gastronòmics, escriptors, editors, dissenyadors, arquitectes, científics, artistes, acadèmics, etc.

La representació del mapa del procés creatiu, totes les publicacions que van parlar de elBulli i Ferran Adrià, els esquemes, les llibretes i els mapes per a crear, el món de l’art i totes les exposicions realitzades per tot el món amb elBulli com a protagonista, una finestra mirador al Parc Natural del Cap de Creus amb referència a Picasso, la importància del disseny i de l’arquitectura o el diàleg entre ciència i cuina, els premis obtinguts o el viatge crucial de elBulli al Japó, són alguns de les fites que van marcar la trajectòria de elBulli.

elBulliDNA

L’últim lloc del recorregut, abans de tornar cap a la botiga i el pàrquing, és l’espai polivalent. Es tracta d’una de les instal·lacions més disruptives, visualment parlant. Té forma de roca i s’integra en el paisatge del Cap de Creus.

Sobre elBullirestaurante

“elBulli va implicar una revolució que va canviar el panorama gastronòmic mundial. I la importància del que aquí es va viure radica en el fet que va ser un canvi de paradigma. Fins a aquest moment, tota innovació en cuina sortia de França, amb elBulli obrim un nou camí i ara hi ha cuina creativa en diferents països” Ferran Adrià

elBullirestaurante va demostrar que una petita empresa amb recursos limitats, podia canviar la manera d’entendre un sector. Van buscar els límits de l’experiència d’un restaurant gastronòmic.

Aquests són alguns dels premis més rellevants atorgats a elBullirestaurante:

 

GUIA CAMPSA

  • 1989 Guia Campsa: gasolineres a Hacienda elBulli

GUIA MICHELIN

  • 1990 Guia Michelin: 2 estrelles elBullirestaurante
  • 1997 Guia Michelin: 3 estrelles elBullirestaurante

GUIA GAULT&MILLAU

  • 1994 Guide Gault&Millau France /18

GUIA LO MEJOR DE LA GASTRONOMÍA

  • 1995 Guía Lo mejor de la Gastronomía

THE WORLD’S 50 BEST RESTAURANTS

  • 2002 The World’s 50 Best Restaurants: Premi Millor restaurant del món a elBullirestaurante
  • 2006 The World’s 50 Best Restaurants: Premi Millor restaurant del món a elBullirestaurante
  • 2007 The World’s 50 Best Restaurants: Premi Millor restaurant del món a elBullirestaurante
  • 2008 The World’s 50 Best Restaurants: Premi Millor restaurant del món a elBullirestaurante
  • 2009 The World’s 50 Best Restaurants: Premi Millor restaurant del món a elBullirestaurante

 

Sobre Ferran Adrià

Ferran Adrià va arribar a elBullirestaurante en 1983, animat per Fermí Puig a viure una experiència professional d’un mes, durant un permís en el servei militar on compartien destí. No imaginava llavors que un any més tard tornaria per a quedar-se i que poc després passaria a liderar el restaurant al costat de Juli Soler.

Amb la seva capacitat creativa i la seva aposta total per la cuina d’avantguarda, Ferran Adrià va definir una missió clara per a elBulli: crear un llenguatge propi que obrís nous camins que uns altres poguessin seguir i buscar els límits de l’experiència que es pot viure en un restaurant gastronòmic.

Gràcies a això, va aconseguir canviar el paradigma de la cuina mundial i fer de elBulli un autèntic mite de la història de la gastronomia.

  • En 2004, la revista Time, va incloure a Ferran Adrià en portada considerant-ho una de les 100 persones més influents del món.

Sobre elBullifoundation

elBullifoundation és una fundació privada, d’estructura familiar, promoguda per Ferran Adrià i Juli Soler. Constituïda el 7 de febrer de 2013, neix de la necessitat de transformació de elBullirestaurante, amb una visió de futur que se sustenta en la voluntat de protegir el llegat i esperit de elBulli amb una triple missió:

  • Salvaguardar el llegat de elBulli: com a espai i com a fons documental i de coneixement que va canviar el paradigma de la restauració gastronòmica a nivell mundial.
  • Compartir la seva experiència en gestió i innovació: dos aspectes que són fonamentals per a l’èxit i la longevitat de tot projecte emprenedor i per a promoure l’actitud innovadora.
  • Generar contingut de qualitat per a la restauració gastronòmica: que permeti oferir una eina d’autoaprenentatge i educació valuosa per a afermar la gastronomia com a disciplina acadèmica.