Estamos realizando tareas de mantenimiento.

En unos momentos la web volverá a funcionar con normalidad.

CAPÍTOL 10

EL CLIMA: FACTOR DE QUALITAT I RISC

El clima és un factor clau en la qualitat i l’estil del vi. És habitual sentir explicacions del tipus «aquest és un vi de clima fred i, per tant, d’alta acidesa i gran frescor» o «les condicions climàtiques d’aquesta anyada la converteixen en una de les millors».

El clima és un factor de la naturalesa –i, en conseqüència, de difícil control– que, indiscutiblement, imprimeix un segell particular en els vins.

En aquest capítol s’exposa el que, el com i el per què de la relació entre el clima i el sabor del vi. Per a això, s’ha elaborat, prenent com a referència els treballs de l’infatigable investigador climàtic Salvador Rivas-Martínez, un minuciós estudi sobre les condicions climàtiques de les principals regions vitícoles del món. A més, es posen en qüestió alguns temes que, a força de repetir-se, han aconseguit gairebé la categoria de dogma. Existeix el «clima continental»? L’ideal per a aconseguir un perfecte nivell de maduresa és que existeixi un marcat contrast de temperatura entre el dia i la nit?…

El capítol finalitza amb una enumeració dels majors factors de risc, posant l’accent principalment en el temut canvi climàtic.