Estamos realizando tareas de mantenimiento.

En unos momentos la web volverá a funcionar con normalidad.

CAPÍTOL 9

ELS SÒLS VITÍCOLES

La geologia (del grec guê, «terra», i logos, «coneixement»), és la ciència que explica la naturalesa de les matèries que componen la terra. La relació entre el sòl i el vi és dels temes més complexos i, a vegades, frega l’esotèric. Realment comprenem el que són minerals, roques, pedres, salinitat o estructura química? La planta, absorbeix minerals?

De fet, en nombroses bibliografies, portals divulgatius i, sobretot, publicitaris, llegim amb freqüència indicacions sobre aromes i sabors suposadament relacionats de manera directa amb el tipus de sòl: «Aquest vi fa gust de pissarra», «Es nota un toc de grafit»… Aquest tipus d’afirmacions tan generalitzadores –que s’arriben a donar per vàlides i es repeteixen de manera acrítica amb insistència– són ambigües, bastant supèrflues i, encara que resultin molt atractives per als consumidors, tenen poca base científica.

En aquest capítol s’intenten aclarir aquests conceptes i veure què hi ha de cert en ells, establint un estat de la qüestió sobre un dels temes més cèlebres i alhora confusos: organolèpticament, què aporta el sòl al vi?