Estamos realizando tareas de mantenimiento.

En unos momentos la web volverá a funcionar con normalidad.

CAPÍTOL 8

PLAGUES I MALALTIES DE LA VINYA

La vinya rep, al llarg de tota la seva vida, una gran pressió per part de plagues i malalties que, si no es controlen, causen danys en el raïm i disminueixen el rendiment. Les afeccions, en el cas de ser molt greus, destrueixen la vinya, el devasten. Així succeeix per exemple, amb la fil·loxera, un petit insecte que entre els segles xix i xx va arrasar, gairebé per complet, les vinyes del Vell Món.

De fet, una vinya, per la seva capacitat de generar sucres i desenvolupar-se vegetativament, és un mitjà ideal per a acollir o alimentar a un amplíssim nombre de microorganismes i animals que troben en ella un recurs per a la seva subsistència: des de virus, bacteris, àcars, nematodes i arnes fins a males herbes, ocells, conills i senglars es converteixen en hostes indesitjats.

Veient-ho amb perspectiva: un senglar és 100.000 vegades més llarg i 760.000.000.000.000.000.000.000 vegades més pesat que un virus, però tots dos són igual de perillosos.

Els viticultors, amb ajuda dels plaguicides i les pràctiques vitícoles, combaten aquests agressors i patògens adoptant diferents estratègies: convencionals, integrades, ecològiques… En què es diferencien?